Вхід  

   

   

E-mail (для зареєстрованих)  

email

   

Корпоративна пошта  

   

Публікації  

   

Хто на сайті  

На сайті 174 гостя та 0 користувачів

   

Uncategorised

webometrics 01 2015

webometrics 01 2013

 Для підвищення ступеня представлення ВНЗ в глобальній мережі Інтернет, доцільно дотримуватися таких загальних рекомендацій: 

  1. Треба створювати максимальну кількість web-сайтів, кожен з яких має спеціалізуватися бажано на певному напрямку, аж до вузької наукової тематики. Кожний з web-сайтів створюється та супроводжується певним навчальним чи науковим підрозділом, тематичною групою чи окремим науковцем. До складу таких груп обов’язково входять Адміністратор та web-майстер (модератор). Саме вони відповідають за первинне наповнення контентом та постійне оновлення даних на сторінці.
  2. Кожну зі сторінок слід наповнювати максимальною кількістю файлів, котрі повинні містити наукові статті, розробки, корисні та доступні підручники за даною тематикою. Файли краще подавати в форматах PDF, DOC, PS, PPT. До кожного з файлів слід робити детальний опис, щоб інтерфейс був зрозумілим для користувача, який перший раз заходить на цей web-сайт.
  3. Сторінки слід робити динамічними, доповнювати їх тематичними форумами, стимулювати спілкування студентів, фахівців, науковців на цих сайтах (це дало б можливість збільшити кількість зовнішніх посилань на сторінку, що значно впливає на загальний рейтинг). Добре було б, якби за допомогою таких сторінок сторонні користувачі могли самостійно доповнювати перелік доступних наукових робіт (завантажувати на неї файли), розробок, статей, новин. Це знову ж таки активізує спілкування на сайті і опосередковано збільшує кількість зовнішніх посилань. Безперечно така сторінка не може існувати «сама по собі». Тому необхідно, щоб з нею працювали люди, які виступали б модераторами спілкування на форумі, контролювали б завантаження даних сторонніми користувачами, шукали б відповіді на поставлені користувачами форуму цікаві запитання і подавали їх на сторінці.
  4. Незважаючи на те, що кількість користувачів глобальної мережі Internet в Україні постійно збільшується, треба зазначити, що для Internet українська мова, як і російська, є мовами національних меншин. Тому для отримання якомого вищого рейтингу треба мати англомовні сторінки та презентації web-сайту на міжнародних конференціях, семінарах, симпозіумах.
  5. На початку функціонування сайту доцільно, щоб відповідальні за створення сайту відвідали існуючі форуми, сайти на дану тематику, виявили питання, що найчастіше задаються та обговорюються. Після цього група доцільно знайти максимум відомостей за даними темами і розмістити їх на своєму сайті. При цьому слід не забувати про авторські права. Далі доцільно на відвіданих сайтах і форумах на схожу тематику залишити посилання на свій сайт з позитивними коментарями неформального характеру.
  6. Не слід забувати також про конференції. Наприклад у Webometrics надається велике значення навіть тезам до виступу на конференції, це додає бали до рейтингу. Наприклад в НПУ імені М.П. Драгоманова щороку проходить багато різних конференцій, але відомості про них в глобальній мережі Інтернет обмежуються зазвичай програмою. Тому необхідно розміщувати всі тези, всі добірки матеріалів з відповідною тематикою на університетські сторінки. А далі діяти за схемою, описаною в пункті 5, тобто розміщувати посилання на матеріали конференції на інших сайтах. При розміщуванні посилань на «чужих» сайтах слід віддавати перевагу форумам на відомих, авторитетних сайтах. Адже посилання, розміщені на «сумнівних» сайтах, у Webometrics не враховуються. Авторитетними Вузівськими сайтами можна вважати web-сайти, що увійшли в опублікований рейтинг Webometrics (перші 4000 web-сайтів Університетів).

 

У таблиці рейтингу за липень 2012 року надано наступні параметри по яким проводиться оцінка.

webometrics 07_2012

PRESENCE (Присутність) (Вага 20%). В основному це індексація університетських Web-доменів у Google. Наш університет займає 327 місце у світі.

IMPACT (Вплив) (Вага 50%). Якість змісту оцінюється через «віртуальний референдум", Підраховуються всі зовнішні вхідні посилання, що отримують Web-домени університету. Місце нашого університету у світі 1725.

OPENNESS (Відкритість) (вага 15%). Глобальні зусилля по створенню цінних файлів (PDF, DOC, DOCX, PPT), опублікованих та індексованих у академічній пошуковій системі Google Scholar. Місце нашого університету  у світі 1243.

EXCELLENCE (Висока якість) (вага 15%). Наукові статті опубліковані в журналах, що входять у SCOPUS і входять до складу 10% найбільш цитованих у своїх наукових галузях. Місце нашого університету  у світі 5228.

В загальному рейтинг нашого університету становить 1710 місце у світі та 6 місце по Україні, що на 37 позицій краще в порівнянні з січнем місяцем цього року (у січні рейтинг нашого університету становив 1747).

Ступінь представлення будь-якого вищого навчального закладу (ВНЗ) в глобальну мережу Інтернет  доцільно оцінювати за допомогою рейтингу Webometrics Ranking of World's Universities (Cybermetrics Lab, National Research Council, Spain). Відомі і інші рейтинги, такі як Academic Ranking of World Universities (Shanghai Jiao Tong University), проте в цих рейтингах не фокусується увага на web-діяльності ВНЗ, а враховуються безліч інших факторів. Webometrics – один з найбільш авторитетних рейтингів у міжнародному освітньому середовищі; публікується двічі на рік – в січні та липні. Рейтинг університету визначається за спеціальною методикою, розробленою у відповідності до Берлінських принципів рейтингування ВНЗ (Berlin Principles on Ranking of Higher Education Institutions), визначених ЮНЕСКО, та аналізує не освітню діяльність університету в цілому, а саме представлення ВНЗ в глобальній мережі Інтернет [2]. Цей рейтинг складається з використанням найбільших пошукових систем, враховує, зокрема, обсяг представлених у глобальній мережі Інтернет наукових публікацій, їх цитованість, посилання на матеріали сайтів з доменним іменем ВНЗ і т.д.

   
© Служба порталу НПУ імені М.П. Драгоманова